Bitlis’te Tarihi Dokular Gün Yüzüne Çıkıyor
BİTLİS’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘Dere Üstü Islah Projesi’ kapsamında, tarihi dokular gün yüzüne çıkarılıyor. Aynı zamanda, Bitlis Belediyesi’nin ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ ile kale ve Bitlis Deresi ışıklandırılarak kent merkezine estetik bir görünüm kazandırılıyor. Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, kalealtı Caddesi’ndeki 35 iş yerinin dış cephesini Bitlis taşı ile kaplatarak tarihi dokuya uygun hale getirdiklerini belirtti.
‘Dere Üstü Islah Projesi’ kapsamında, kent merkezindeki yıkım çalışmalarına 29 Eylül 2019’da başlandı. İlk olarak, mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan ‘Hanedan Otel’ olarak bilinen 5 katlı bina yıkıldı. Geçen zamanda 700 iş yeri ve binanın yıkımı da tamamlandı. Enkaz kaldırma çalışmaları sonrasında, Bitlis Kalesi ve 16’ncı yüzyılda yapılan Paşa Hamamı yeniden görünür hale geldi. Ayrıca, yıkım çalışmaları esnasında, 10 tarihi köprü de gün yüzüne çıkarıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yürüttüğü proje sonucunda Bitlis’teki vakıf eserleri de restore edilerek tarihi dokunun korunması sağlandı. Bitlis Belediyesi ise ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ kapsamında, kent merkezine ışıklandırma çalışmaları yaparak estetik bir görünüm oluşturdu. Belediye Başkanı Tanğlay, bu projenin birinci etabının tamamlandığını ve önümüzdeki yıllarda tarihi dokuyu koruyacaklarını belirtti.
‘Bitlis’te Güzel Bir Değişim Dönüşüm Oluyor’
Belediye Başkanı Tanğlay, “Bitlis’te güzel bir değişim dönüşüm oluyor. Tarihi dokuya uygun projelerimizi sürdürerek Bitlis’i daha da güzelleştirmeyi hedefliyoruz. Hem Bitlis Deresi hem de tarihi köprüler, hanlar ve hamamlar gün yüzüne çıkıyor. Bitlislilere hayırlı olsun” diyerek projelerin önemine vurgu yaptı.